Ljuset ger liv åt allt som växer – åt träden som reser sig mot himlen och ger oss virke
till våra hus. Så har det alltid varit.
Ljus, näring och vatten styr allt levande. Sedan bidrar konkurrensen om detta till att skapa olika typer av individer – så även bland träden.
God tillgång på näring, vatten och ljus ger snabbväxande träd med glesa årsringar:
Under de goda förutsättningarna växer ofta unga träd fort. En fura i ett bra läge kan bli 10 m hög på 15 år.
Står träden tätt så ökar konkurrensen om allt och tillväxttakten är långsammare -men träden skjuter i höjden för att nå ljuset. de blir höga och smala.
Bra byggnadstimmer och snickerivirke ska inte växa för fort, utan ”lagom” långsamt, så att det blir starkt och helst så rakt som möjligt och utan alltför många grova kvistar.
Förr var detta en allmän kunskap och man skötte ofta skogen utifrån detta – klippte bort kvistar från yngre träd, gallrade så att trädkronan fick livsrum vilket skapar bra virke.
Idag är skogsbruket i många stycken det motsatta – man är till största delen inriktad på massaved och klena virkesdimensioner för sågverksindustrin.
Få gallrar för kvalité, nästan ingen klipper grenar från ungträd (stamkvistar) eller gör andra åtgärder som främjar tillväxt i lagom takt.
Det blir därför allt svårare att hitta virke med hög eller mycket hög kvalitet och för den som kan är eget sågverk en bra lösning och har man dessutom egen kontroll över egen
skog, så kan förutsättningarna blir bra på sikt. Det svåra är ju bara att de åtgärder du gör i skogen lönar sig kanske först efter 50 år.
Jag specialgranskar och letar stockar/plank på olika ställen och har bra kontakt med mindre sågverk på Gotland och på fastlandet.
